A magyar ember gasztrokulturájához nagyon hozzátartozik a paprika és paradicsom. Nemcsak a magyaros főtt ételekbe illik jól ez a zöldség, de reggelire és vacsorára is szívesen fogyasztjuk, már ha elérhető számunkra.
Nem is tudom, van-e más nemzet, akinek a paprika és a paradicsom ennyit jelent. Én gyakorlatilag azért kezdtem bele a kertészkedésbe, hogy ezeket termeszthessem. Ezért is vagyok csalódott, ha a termés nagy része betegség miatt tönkremegy.
Bár paprikát egész évben lehet kapni, valójában szabadföldön termesztve július végén-augusztusban terem a paradicsommal együtt. Furcsa lenne, ha addig nem ehetnénk, ugye? Mondanom sem kell, hogy például egy szabadföldi paradicsomnak sokkal jobb, teltebb, édesebb íze van, mint egy "bolti" paradicsomnak. A legjobb dolog, ha az ember kimegy a kertbe nyáron és leszakít egy naptól melegített, édes paradicsomot.A másik ilyen zöldség, ami nagyon eltér a "bolti" változatától, az a borsó. Borsót ugye fagyasztava egész évben vehetjük, az ára sem vészes, ezért először én is csak keveset vetettem, csak az érdekesség kedvéért. Amikor aztán megfőztem az első saját borsóból készült borsólevesemet szinte megdöbbentem, akkora volt a különbség. Kiérződött az igazi borsó íz, ami fantasztikus. A borsó azonban a legfinomabb csirkeragulevesbe.
Most azonban arról szeretnék írni, hogy én hogyan termesztem a paprikát. Érdekes lesz! Március 14-én vetettem el a magokat.
Itt egy házilag kialakított, mini fóliasátor látható. Bontott tégla, gazdaboltban vásárolt vastag fólia valamint egy szintén bontásból származó ablak lett hozzá felhasználva. A fólia azért kell, hogy a kikelt plánták meg ne fázzanak, valamint, hogy kellemes meleget-nedvességet tartson a palántáknak.
A következő képen már kinyitottam a kis ágyásomat, hogy megöntözzem a földet. Életnek még nincs nyoma, bár még csak egy hét telt el. 2-3 naponként rá kell nézni az ágyásra. Ha kikeltek a palánták, sajnos már hamar el kell kezdeni a permetezést, mert különben nem sok maradna belőlük. Folyékony trágyát is fogok nekik adni.
Piros, fehér, zöld és csokiszínű paprikát vetettem, 90 %-ban a saját, tavalyi magjaimból. Kíváncsi vagyok, kikelnek-e. Vetettem ezen kívül a paprikától elválasztva különféle paradicsom magokat is. A paradicsom sokkal jobban szokott kikelni, mint a paprika. Kíváncsi vagyok, idén mi lesz.
Még azt megjegyzem, hogy a szabadföldön nevelt palánta sokkal strapabíróbb, mint a lakásban nevelt. A színe élénkebb zöld és masszívabb maga a növény is.